Answer for Wanneer kan ik een producent productaansprakelijkheid stellen?

Als een bedrijf een product produceert dan krijgen ze automatisch te maken met productaansprakelijkheid.  Een producent is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product richting de consument. Als er schade wordt veroorzaakt door hun product, dan is de producten u verplicht om deze schade te vergoeden indien u aantoont dat u schade heeft geleden door gebruik van dit product via de rechtbank. Dit is niet alleen in Nederland, maar in alle EU lidstaten zo. Als het product bijvoorbeeld naar Duitsland geëxporteerd wordt dan heeft de producten ook gewoon te maken met de productaansprakelijkheid. De schade die verhaalt kan worden is wel beperkt. Er kan bijvoorbeeld alleen schade worden verhaalt als er sprake is van lichamelijk letsel of dood door het gebruik van het product. Schade aan zaken die in de privé sfeer gebruikt worden kunnen ook een reden zijn om de productaansprakelijkheid te verhalen.
Het verhalen van de schade bij productaansprakelijkheid
Het verhalen van de schade is eenvoudiger dan u zou denken. Er hoeft namelijk niet eens aangetoond te worden dat de schade echt veroorzaakt is door het product. De aanwezigheid van het product en de aantoonbare schade is al reden genoeg. Er moet wel aangetoond worden dat er een gebrek in het product zat waardoor de schade zou kunnen ontstaan. Dit aantonen wordt ook wel het risicoaansprakelijkheid genoemd. In principe is deze aansprakelijkheid geldig voor iedereen binnen een productketen. De detaillist zelf kan worden aangesproken, maar ook de importeur of producent. Overigens is het voor een detaillist of importeur mogelijk om onder de aansprakelijkheid uit te komen. Door bekend te maken wie de producent van het product is.
Wanneer is een product onveilig?
Er kunnen verschillende bewijzen geleverd worden waarom een product onveilig is. Bijvoorbeeld omdat de gebruiksaanwijzing onduidelijk is en bepaalde zaken niet zijn opgenomen. Of omdat bepaalde veiligheidsvoorzieningen ontbreken en er hierdoor schade kan ontstaan. Nog een reden is dat een product niet bestand is tegen normaal gebruik. Uiteraard is het van belang voor een producent om zichzelf te verwerken tegen de claim. Juridische hulp kan hierbij van belang zijn. Een jurist kan eventueel een verweer opstellen om tegen te gaan dat de producent aansprakelijk is voor de productiefout. Bijvoorbeeld dat het product nooit gebruikt is of verkeerd gebruikt is. Of dat het gebrek pas is ontstaan door het gebruik van het product. Een jurist kan u helpen om het juiste verweer in uw situatie te voeren.
Productaansprakelijkheid